9.9 C
Brno
Pátek, 8 října, 2021

Uchovávání bylin

Uskladnění bylinek může být jednoduché – například nadrobno nasekanými bylinkami naplníme nádobky na led a zalijeme rozpuštěným máslem (můžeme použít i propuštěny máslo).

magazín Vařečka 11.06.2019 17:00 šalviaFoto: Shutterstock
Tajemství úspěšného užívání šalvěje v kuchyni spočívá v pečlivém dávkování.
Bylinky můžeme do formičky vkládat po jednotlivých druzích nebo jako směs bylinek. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc zamrazit. Druhý den vyklopíme do plastové dózy a uchováváme v mrazničce. Takto se nejlépe uchovávají rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano. Bylinky v másle pak můžeme použít například do těstovin nebo jako domácí bylinkové máslo na bagety. Podle názoru odborníků na výživu je nejlepší způsob konzervace bylinek fermentace – jde v podstatě o kvašení divokých bylin. Fermentační princip zná snad každý z procesu výroby kysaného zelí.

Oregano do zeleninového vývaru
Při přípravě zeleninové polévky je zajímavou možností dobromysl, tedy oregano. Velká větvička i se stonkem se hodí do vývaru, trocha lístků (čerstvých i sušených) pak i do finální fáze polévky. Chuť polévky prohloubí a zvýrazní jemné aspekty vařené zeleniny.

Pečlivé dávkování šalvěje
Chuť šalvěje je nahořklá, proto ji v kuchyni obcházíme spíše s respektem. Tajemství jejího úspěšného užívání spočívá v pečlivém dávkování. Například na velký pětilitrový hrnec vývaru postačí dva lístky. Hodí se tam, kde chuť na závěr doplní játrové knedlíčky či zavářka.

kerblík
Chuť kerblíku je velmi jemná a výborně se hodí na dochucení sýrů, zeleninových salátů, omelet, omáček, ryb, brambor a smaženice, uplatní se při výrobě bylinkového másla. A dokáže se stát příslovečnou tečkou, kterou potřebuje drůbeží polévka ke své dokonalosti.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality