6.4 C
Brno
Středa, 25 září, 2024

Tipy, triky, nápady: superpotravina chia semínka

Hitem současné gastronomie se stávají chia semínka. Jsou to semínka šalvěje hispánské – milimetrové šedobílé či černé zrnka, „nadupané“ mj vápníkem, antioxidanty či nenasycenými mastnými kyselinami.

magazín Vařečka 03.10.2018 17:00 chia semienkaFoto: Shutterstock
Ve formách konzumace semen hispánské šalvěje se fantazii meze nekladou.
Bez velkého nadsázky je můžeme zařadit mezi takzvané superpotraviny. Celá staletí byly primárním potravinovým zdrojem amerických domorodců či aztéckých válečných bojovníků. Semínka smíchané s vodou se staly obživou Indiánů z jihozápadu Severní Ameriky a putovaly za obchodními účely od řeky Colorado až po Tichý oceán. Ve formách konzumace semen hispánské šalvěje se fantazii žádné meze nekladou. Semínka se vzhledem ke své nevýraznou chuť mohou přidávat například do všech tekutin – čajů, koktejlů či mléčných nápojů. Semena velmi dobře a rychle absorbují tekutiny a vytvářejí ve spojení s vodou nebo mlékem příjemný, lehce stravitelný gel. S přehledem je můžeme přidávat do pudinků, müsli tyčinek, sušenek či doma vyráběného pečiva. Skvěle poslouží i při výrobě dresinků k salátům nebo těstovinám.

Nic lehčí než bulgur
Mezi nesporné výhody bulguru patří jeho jednoduchá a rychlá příprava. Stačí ho nasypat v poměru 1: 3 do horké vody a nechat nabobtnat zhruba hodinu, rychleji je ho asi 10 – 12 minut povařit. Is vývarem ho následně můžeme použít jako zavářku do polévky.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Tajomstvá aromatizování králíka
Tipy, triky, nápady: Tajomstvá aromatizování králíka
Pochmurná podzimní nálada? Kdepak! Vylepšit si ji můžete iv obýváku
Pochmurná podzimní nálada? Kdepak! Vylepšit si ji můžete iv obýváku
Tipy, triky, nápady: Ořechové myšky si musí odpočinout
Tipy, triky, nápady: Ořechové myšky si musí odpočinout
Často vaříte s česnekem? Jak se rychle zbavit zápachu z rukou?
Často vaříte s česnekem? Jak se rychle zbavit zápachu z rukou?
Vejce z ledničky
Vejce ukládáme do připravených stojánků v chladničce špičkou dolů a občas jejich obracíme, aby žloutek nepriľahol k skořápce. Vejce skladujeme v chladničce maximálně 8 až 10 dní. Vejce z ledničky nedáváme přímo vařit, jinak by popraskaly.

zesílené dno
Maso se nejlépe dusí v nádobě se zesíleným dnem a s dobře přiléhající pokličkou. Pokud pokrývku neskládáte příliš často, zadržená pára působí příznivě na měknutí masa.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality