6.4 C
Brno
Pátek, 12 dubna, 2024

Příprava slavnostního stolu

Když se už chystáme slavit, je dobré tak učinit opravdu slavnostně. Snad největší pozornost je třeba věnovat přípravě stolu na významnou společenskou událost, která má pár společných znaků.

Slavnostní jarní prostírání.


Základ je vskutku jednoduchý – čistý ubrus a květina, pak už stačí volit variace podle typu akce. Při přípravě stolu na formálnější oslavu se obecně doporučuje používat kombinaci dvou barev či dvou odstínů stejné barvy. Přitom můžeme klidně vyzkoušet i nevšední kombinaci tečkované a proužkovaného vzoru. Obecně platí, že útulnější atmosféra se dá vytvořit prostřednictvím pastelových barevných tónů. V oblibě je venkovský styl; malé retro dekorace dokáží vyčarovat nostalgickou atmosféru. A dobrá rada na závěr – na dárky pro oslavence se vyplatí vyčlenit samostatný stolek.

Ubrousky, misky, talíře


Na začátku hostiny je na základním talíři připravený talíř na předkrm nebo miska na polévku. Talířek na salát bývá vlevo od základního talíře směrem ke středu stolu. Ubrousek zas bývá vlevo od základního talíře a nebo na něm.


Redakce radí: Dáte si rádi po obědě sladkou tečku? Načerpejte inspiraci na sladké recepty, které Vám vykouzlí úsměv na tváři.


ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Zápach v lednici? Tyto jednoduché a levné tipy pomohou
Zápach v lednici? Tyto jednoduché a levné tipy pomohou
Jemná růžová, trocha modré či fialové! Velikonoce ve znamení něžného spojení
Jemná růžová, trocha modré či fialové! Velikonoce ve znamení něžného spojení
Dostaňte žlutou na váš stůl! Zde jsou nápady, jak na to
Dostaňte žlutou na váš stůl! Zde jsou nápady, jak na to
Svěží zelená na stole! Toto prostírání se vám bude líbit, podívejte se
Svěží zelená na stole! Toto prostírání se vám bude líbit, podívejte se
Důležité je pořadí sklenic
Jednotlivé sklenice při slavnostním prostírání jsou rozestaveny v takovém pořadí, ve kterém se budou podávat nápoje – pohárek, který bude použit jako první, stojí k hostovi nejblíže.

Digestivum na závěr


Závěrem slavnostní hostiny by mělo být obvykle digestivum, které žaludek hostí po vydatné hostině utiší. Vhodné je podávat těžší červené víno, barrique nebo starší portské.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality