K podzimu a zimě v našich končinách patří jedlé kaštany. Nakonec kdo by neměl rád lákavou vůni pečených kaštanů … Už to však napovídá, že kaštany třeba před konzumací tepelně upravit.
magazín Vařečka 20.10.2018 14:00 jedlé kaštany, jeseňFoto: Shutterstock
Když kaštany vychladnou, dají se jen těžko oloupat.
Nejčastěji se pečou, praží nebo vaří. Lze je připravit naslano i nasladko. Dá se z nich připravit chutná nádivka do drůbeže, ale i polévka, omáčka či kaštanová mouka, ze které se pak pečou různé pamlsky. Nejčastěji se u nás připravují pečené kaštany. Příprava je poměrně jednoduchá, stačí nařezat slupku a pak dát kaštany do trouby rozehřáté na 200 – 220 ° C. Kaštany můžeme před pečením na delší dobu ponořit do vody. Pak bude jejich naříznutí jednodušší záležitostí. Doba pečení je 15-20 minut. Pokud se rozhodneme kaštany uvařit, pak opět nařízneme slupku a vložíme je do vroucí vody. Vaříme asi 10 minut. Před konzumací je nutné odstranit vnější i vnitřní slupku. Když kaštany vychladnou, dají se jen těžko oloupat. Proto je dobré je znovu zahřát a hned loupat. Kaštany lze mrazit.
Trik s citronem
Hořčice nevysychá, jestliže na její povrch položíme kolečko citronu. Často ho vyměňujeme. Když je vyschlá, přidáme do ní trochu octa a dobře promícháme. Můžeme ji zředit nálevem z okurek.
ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Přineste si podzimní dekorace do bytu přímo z přírody! jsou nádherné
Přineste si podzimní dekorace do bytu přímo z přírody! jsou nádherné
Tipy, triky, nápady: Asijské kouzlo hrušky
Tipy, triky, nápady: Asijské kouzlo hrušky
Halloween je o dýní a strašidlech! Viz veselé dekorace
Halloween je o dýní a strašidlech! Viz veselé dekorace
Podzim je za oknem! Pozvěte ji i do obývacího pokoje, zde jsou inspirace
Podzim je za oknem! Pozvěte ji i do obývacího pokoje, zde jsou inspirace
houby povařit
Houby zásadně zpracujeme do 24 hodin, nejlépe udržíme houby téměř jako čerstvé, když je upravíme tak, že jejich povaříme asi 3 minuty ve slané vodě. Po porcích je uložíme do krabiček a pak dáme zamrazit.
Okrasa jménem lieskovec
Lískový oříšek je velmi oblíbený nejen jako přísada do pečení, ale i jako ozdoba. Bývá tou třešničkou, která doplňuje ořechovou náplň a polevu. K jeho největším konkurentem patří vlašské ořechy a mandle.