6.4 C
Brno
Středa, 25 září, 2024

Tipy, triky, nápady: Proč byste měli zkusit dýňový olej?

Hustá tmavozelená tekutina působí na první pohled jako použitý motorový olej, ale kdo se nenechá odradit, zjistí, že jde o olej dýňový, který má nepřekonatelnou chuť.

Pravda, magazín Vařečka 03.11.2018 07:40
Dýňový olej je nezameniteľný.Foto: Shutterstock
Dýňový olej je nezaměnitelný.
Pro své aroma po pražených oříšcích se stal vzácnou pochutinou. Vždyť na výrobu 1 litru oleje třeba asi 2,5 kg dýňových semínek, což je zhruba 35 celých olejnatých dýní.

Ve svatyni tohoto oleje – jižním Štýrsku je jen 30 mlýnů, kde se po malých dávkách lisuje po celý rok. Díky obsahu vitamínů a minerálů je určen zejména do studené kuchyně. Zvládne i krátkou tepelnou úpravu, ale zahřát ho můžeme jen na 120 ° C.

ČTĚTE VÍCE
Celerová šťáva tělu pomůže, ale stonky jsou ještě zdravější – tady je důvod!
Celerová šťáva tělu pomůže, ale stonky jsou ještě zdravější – tady je důvod!
Hruška zasytí, pomůže při zácpě i modřinách
Hruška zasytí, pomůže při zácpě i modřinách
Triky, které pomohou při vypadávání vlasů
Triky, které pomohou při vypadávání vlasů
Tipy, triky, nápady: Jak vybrat sušičku na ovoce?
Tipy, triky, nápady: Jak vybrat sušičku na ovoce?
Nepoužíváme ho na smažení ani fritování. Vynikající je do salátů, na uzené maso, sýry, do tvarohových pomazánek, hlavních chodů i do krémových polévek, ale i sladkých pokrmů. Díky své originální chuti se bude vyjímat v zmrzlinových pohárech, na palačinkách nebo sladké kaši.

Štýrskou specialitou jsou například špagety s pestem z dýňového oleje a ze semínek. Při skladování ho chráníme před světlem v pevně uzavřené nádobě a snažíme se ho ukládat do chladu.

Co jste možná ještě nevěděli?
Dýňová delikatesa
Placky z dýně se dají udělat v sladké i slané podobě. Dají se snadno rolovat a podle chuti naplnit oblíbenou nádivkou. Je to skvělá možnost pro ty, kteří se vyhýbají lepku a přitom milují například palačinky.

Zelenina potřebuje prostor
Tepelně upravovaná zelenina nebude kašovitá, pokud například při smažení použijeme velkou pánev. Všechny dílky zeleniny by se totiž měli co nejrychleji dostat do styku s rozpáleným tukem. Po vložení zeleniny teplotu ještě zvýšíme, jinak by zelenina pustila příliš vody.

vodu nesolit
Když vaříme kuchyňskou kukuřici, vodu v hrnci nesolíme, jinak by kukuřičná zrna ztvrdly. Pro zachování žluté barvy přidáme do vody s kukuřicí několik kapek citronu.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality